woensdag 2 november 2011

Einde voor Een Paar Apart

Acteur Rijk de Gooyer, zoon van een welgestelde bakker, is vandaag overleden na een ziekbed. Hij leed al geruime tijd aan alvleesklierkanker. Zijn vroegere compagnon Johnny Kraaykamp overleed eerder dit jaar. Met Kraaykamp vormde hij jarenlang een komisch tv-duo vanaf de jaren vijftig. Ger Lugtenburg en Siebe van der Zee van de AVRO ontdekten Johnny en Rijk in 1956 in de Amsterdamse City Bioscoop en boden hun een televisieshow aan: voor een honorarium van 125 gulden per man. Toen De Gooyer tijdelijk naar Berlijn verhuisde voor een filmopleiding, of zoals hij het zelf formuleerde 'opleiding tot opperkomiek', kwamen de activiteiten tijdelijk op een laag pitje te staan. In de jaren zestig werd de draad weer opgepakt met Een paar apart. Die (AVRO) show werd gekocht door de Duitse ZDF, waar beiden zeer goed verdienden, maar de Duitse taal lag Kraaykamp niet.

In de jaren zestig begon de De Gooyer al aan zijn memoires die hij eerst Mein Kraaykampf had willen noemen, maar Kraaykamp, met wie hij ook plaatjes maakte, kwam er niet in voor. Mooie anekdotes over zijn partner waren er niettemin in overvloed: 'Kraaykamp en ik traden op in Carré. Op een zondag was er een matinee. Om tien voor twee was hij er nog niet. En om vijf voor twee ook niet. Ik ging buiten kijken of hij er al aankwam. Precies om twee uur schoot er een Duitse Mercedes het terrein op - en daar zat Kraaykamp in. Wat was er gebeurd? Johnny, die toen in Zandvoort woonde, was 's morgens op zee gaan vissen in een rubber bootje. De zon scheen warm en koesterend, Johnny was in slaap gevallen en kilometers ver in zee afgedreven. Iemand had dat opgemerkt en de reddingboot was uitgevaren om hem op te pikken. De boot kwam dichterbij, men vreesde het ergste. Niets aan de hand. Kraay lag vredig te slapen. Een welwillende Duitse meneer had hem daarna met 180 kilometer per uur naar Amsterdam gereden. Ik was een beetje kwaad. Wie doet dat nou.' zei ik, wie gaat er nou met een bootje de zee in, met al die driften en zo. als-ie met het matinee in Amsterdam moet zijn?'. Johnnv keek heel verbaasd. 'Wat nou, ik ben toch op tijd?'

Volgens Rijk mislukte hij als NCRV radioreporter en als doodgraver. Hij verwierf naar eigen zeggen bekendheid door een kievitsel te kopen, dit een jaar lang te bewaren en het vervolgens als eerst-gevonden ei het volgende jaar aan de konlngin aan te bieden. Ooit was hij in Berlijn spion voor de CIA. 'Ik ging eten in hotels en restaurants in Oost-Berlijn waar ook partijleden kwamen. Voor hen was ik een Kaufmann die handelde in elastiek. We praatten over ditjes en datjes. Gezellig orkestje erbij. En dat vertelde ik dan die Amerikaan.' De Gooyer zou zich uiteindelijk meer op speelfilms toeleggen en op reclamespotjes met inmiddels legendarische kreten als 'Foutje, bedankt' en 'Paturain, da's pas fijn'.

Pierre Bokma, Thom Hoffman en met zijn goede vriend Maarten Spanjer praten vanavond over De Gooyer in De Wereld Draait Door.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten