vrijdag 23 december 2011

Ximon zet tv series online

Video-on-demand dienst Ximon start met het aanbieden van televisieseries van de publieke omroepen. Bijzondere producties als Willem van Oranje (AVRO, 1984), De Stille Kracht (AVRO, 1974) en Een Mens van Goede Wil (AVRO, 1973), beleven hiermee hun online première.
Ook is de eerste naaktscène van de Nederlandse televisie met Pleuni Touw in De Stille Kracht te zien. Of bekijk meer recente series als Russen (KRO, 2000).
Ximon is tot nu toe de enige VOD dienst die dergelijke televisieseries aanbiedt. Met het aanbod van deze klassiekers breidt Ximon haar catalogus van meer dan 1300 speelfilms, documentaires en televisieseries verder uit. In 2012 zullen tussen de 40 en 60 andere televisieseries van de publieke omroepen volgen.
Ximon is in april van dit jaar van start gegaan met het doel alle Nederlandse film en televisiedrama online beschikbaar te maken. Aanvankelijk ging de dienst van start met voornamelijk film. Na overeenstemming met de Publieke Omroep is voor Ximon de weg vrij om een schat aan televisiedrama toegankelijk te maken voor het Nederlandse publiek.
Mede-initiatiefnemer van Ximon, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, heeft de afgelopen jaren haar archieven gedigitaliseerd in het kader van het nationale digitaliseringsproject Beelden voor de Toekomst. Het stelt Ximon nu in staat grote delen van het nationale televisiearchief digitaal beschikbaar te maken. Ximon biedt de grootste collectie Nederlandse films online, en heeft ook een brede selectie internationale arthouse en documentaire titels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten