dinsdag 31 mei 2011

Toren van Pisa en Zenuwspiraal

Beeld en Geluid zet tijdens de zomervakantie (8 juli t/m 31 augustus) legendarische televisiespellen in de spotlights. Bezoekers kunnen zelf verdwalen in het doolhof uit Labyrinth, de Toren van Pisa uit Ron’s Honeymoonquiz in evenwicht houden of de zenuwspiraal uit de 100.000 Gulden Show proberen.
Bezoekers kunnen maar beter competitief ingesteld zijn deze zomer bij Beeld en Geluid. Het doolhof uit Peter Jan Rens’ programma Labyrinth was zenuwslopend. Op speciale rubberlaarzen moest de finalist op aanwijzing van zijn partner door een doolhof lopen zonder de lijnen te raken. Ook bij de zenuwspiraal uit de 100.000 Gulden Show met Marc Klein Essink en de wiebelige Toren van Pisa uit de finale van Ron’s Honeymoonquiz, zaten kijkers met ingehouden adem op de bank. Bij Beeld en Geluid is het de hele zomervakantie (van 8 juli t/m 31 augustus) mogelijk zelf te testen hoe moeilijk of makkelijk deze spellen zijn. Meer informatie over de zomerprogrammering is te vinden op www.beeldengeluid.nl/zomerprogrammering.
Op 2 oktober 2011 bestaat de Nederlandse televisie 60 jaar. Beeld en Geluid brengt ter gelegenheid daarvan een jaar lang een speciaal programma onder de titel Heb je dát gezien! De RetroQuizShow – een tentoonstelling over 60 jaar winnen en verliezen vormde in februari de aftrap. In een echte televisiestudio met een decor vol glitter en glamour herleven de grote zaterdagavond spelshows van weleer. Virtuele quizmaster Erik van der Hoff neemt bezoekers mee langs 60 jaar winnen en verliezen: de prijzen, de vragen, de kandidaten en de presentatoren. Deze tentoonstelling is nog t/m 31 oktober te bezoeken.
Alle extra programma-onderdelen tijdens de zomervakantie, zijn gratis voor de bezoekers van de Beeld en Geluid experience. Toegangsprijzen: volwassenen €14,00, kinderen 6 t/m 12 jaar €8,00, kinderen t/m 5 jaar gratis. Tijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.30 uur.

vrijdag 27 mei 2011

GroenLinks: oude tv series op internet

GroenLinks wil dat Nederlanders oude televisieseries op internet kunnen terugkijken. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) weigert toestemming te verlenen aan individuele omroepen om hun oude televisieseries via het internet beschikbaar te stellen aan het publiek. In Kamervragen roept Tweede Kamerlid Mariko Peters minister van Bijsterveldt op snel met de NPO om tafel te gaan om dit besluit terug te draaien.
“Ik wil dat onze Swiebertjes en Q en Q's toegankelijk worden. Het besluit van de NPO is bizar. Het gaat om producties die met publiek geld zijn gefinancierd en daar moet het publiek dus ook blijvend van kunnen genieten. Makers, producenten en individuele omroepen willen wel meewerken. Waarom de NPO, die niet eens de auteursrechten heeft, dat tegen wil, maar ook kan, werken, gaat mijn pet te boven.”, aldus Peters.

dinsdag 24 mei 2011

Omroepsters verzameld in boek

Vanaf 25 mei verkrijgbaar: Goedenavond Dames en Heren (Boek + DVD). De uitgave is een nostalgisch en tegelijkertijd verrassend weerzien met de gezichten van onze nationale televisiegeschiedenis: de omroepsters.
Kent u hen nog? De omroepers van het eerste uur zoals Karin Kraaykamp, Tanja Koen, Verti Dixon, Ageeth Scherphuis en ‘tante’ Hannie Lips? Het zijn nog steeds begrippen bij de vroegste televisiekijkers. We zijn ons er misschien niet van bewust, maar hun gezichten en de gezichten van de omroepers die hen opvolgden, zijn in het collectief geheugen gegrift.
Gedurende vele decennia hebben meer dan honderd gastvrouwen en gastheren de avondjes televisie geopend, televisieprogramma’s aangekondigd of ons vriendelijk om geduld gevraagd bij storingen. Hun gezichten waren, net als de logo’s of begintunes, verbonden met de omroepen. Iedere dag kwamen omroepers de woonkamer binnen en leidden de kijkers door de programma’s.
Sommige omroepers hebben indrukwekkende mediacarrières opgebouwd, denk aan Astrid Joosten, Caroline Tensen, Anita Witzier, en ook Humberto Tan en Arie Boomsma. Zij zijn nog altijd in beeld, terwijl andere omroepers geruisloos van het scherm verdwenen. In de jaren negentig namen de meeste publieke omroepen afscheid van hun “levende visitekaartjes”. Ondanks de grote populariteit van de omroepers bij de kijkers, is er voor dit bijzondere vak zelden aandacht geweest.
Goedenavond Dames en Heren is een eerbetoon aan alle omroepers en een prachtig kijk- en leesboek voor iedereen die herinneringen aan de omroepgezichten wil ophalen. Met een voorwoord van Sonja Barend, zelf ook ooit begonnen als omroepster. Plus een dvd met 50 minuten uniek beeldmateriaal.

Goedenavond Dames en Heren
Gezichten van de Nederlandse Omroep
Gebonden 128 pagina’s met DVD
ISBN 9789460680540
Release 25 mei 2011
Release voor IPAD - Tablisto

donderdag 19 mei 2011

Andere Tijden Special: Alles wordt anders

Nederland is begin jaren zestig een gezapig, burgerlijk land. Terwijl buiten onze grenzen de Berlijnse muur wordt gebouwd, Kennedy wordt vermoord en Martin Luther King zijn beroemde speech houdt, genieten de Nederlanders vooral van de verworvenheden van de toenemende welvaart. Steeds meer gezinnen krijgen een koelkast, een stofzuiger, een eigen auto. En niet te vergeten: een televisie. Andere Tijden brengt 50 minuten lang een caleidoscopische blik op de jaren ’60. De uitzending is zondag 22 mei om 21.05 op Nederland 2.
Dat medium vervangt, eerst  langzaam, maar dan in hoog tempo, de radio. Gezinnen zitten gemoedelijk rond de buis – soms vergezeld door de hele buurt.  Via het scherm dringen af en toe nieuwe geluiden de huiskamer binnen. Monseigneur Bekkers die in voorzichtige bewoordingen het gebruik van voorbehoedmiddelen toestaat, Mary Zeldenrust-Noordanus die openlijk het gebruik van een condoom bepleit. Op de tv is ook te zien dat de jongerencultuur in opmars is.  Tienerprogramma’s als Rooster en Twien schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar de buis brengt  toch vooral amusement voor de vermoeide burger die ’s avonds laat met de benen op tafel wil ontspannen. Willeke Alberti en Willem Duys, series als Peyton Place en Bonanza zorgen voor de nodige ontspanning.
Ondertussen neemt in de buitenwereld de onrust toe. Jongeren gaan de straat op, dragen lang haar, eisen vrijheid en inspraak. Een golf van protest spoelt van Berlijn, naar Parijs en Amsterdam. In Praag breekt een ware revolutie uit. Maar voor de gewone burgers verandert er niet zoveel. Ja, ze gaan niet meer met de bus naar de Wieringermeer maar met het vliegtuig naar Spanje op vakantie.
Andere Tijden brengt komende zondag 50 minuten lang een caleidoscopische blik op de jaren  zestig. Met al die televisiebeelden die in het geheugen zijn gegrift maar nooit meer worden vertoond. Van grote internationale ontwikkelingen tot Rudi Carell, van spraakmakende interviews tot de Fouryo’s . Met prachtige kleurenbeelden van de welvaart uit Holland Today en betoverende scenes van Haanstra.

maandag 9 mei 2011

Hommage aan Willem Duys

Dinsdag 17 mei is de duizendste aflevering van De Wereld Draait Door. Deze uitzending zal geheel gewijd zijn aan het televisie-oeuvre van Willem Duys. Bij de zestigste verjaardag van de televisie in Nederland gaat de redactie van DWDD in haar jubileum-uitzending met veel plezier een hommage brengen aan de nu 82-jarige Willem Duys.
Duys werd vooral bekend door zijn talkshow Voor de Vuist Weg die hij van 1963 tot 1979 voor de AVRO presenteerde. Ook gaf hij jarenlang commentaar bij het Songfestival en presenteerde hij vele Grand Gala’s Du Disque. Duys was ook een populair radiomaker met als bekendste programma Muziekmozaïek.
Eindredacteur van DWDD Dieuwke Wynia: "Bij alle over elkaar buitelende tv-canons die nu worden samengesteld wordt zijn naam nog maar zelden genoemd. Hij zou toch niet vergeten zijn? Duys is een van de allergrootste tv-makers van ons land en wij hebben een schatkist aan onvergetelijke fragmenten om dat te laten zien."
Voor presentator Matthijs van Nieuwkerk is Willem Duys altijd een voorbeeld geweest: "Het gemak, de eloquentie, de improvisatie, hij was er een meester in. Zijn programma heette niet voor niets Voor de Vuist Weg, hij deed maar wat, en dat deed hij als de beste."
Mies Bouwman, Toots Thielemans, Bob Rooyens, Fred Oster en talloze andere collega’s, vrienden en muzikanten zullen aan de uitzending meewerken.

woensdag 4 mei 2011

Jan Smit presenteert tv-show over 60 jaar televisie

De Nederlandse televisie viert zijn zestige verjaardag en daarom komt de TROS vanaf zaterdag 20 augustus met het 9-delige programma Wij Houden van Televisie, geproduceerd door Talpa. Jan Smit zal deze reeks presenteren. Iedere aflevering strijden drie koppels BN’ers tegen elkaar. Wie weet het meest van publieke en commerciële televisie door de jaren heen?

dinsdag 3 mei 2011

Foto's selecteren

Foto's selecteren bij het Instituut Beeld & Geluid. Hier ligt een schat aan fotomateriaal dat gedurende zestig jaar werd geschoten door een vast team van fotograferen die toen nog in vaste dienst waren van de publieke omroep. Op het hoogtepunt waren het er een stuk of twintig, nu echt niet meer voor te stellen. En ze waren er al vanaf het prille begin, zodat nagenoeg iedere aflevering van van Vuist Willem Duys of Sonja Barend werd gefotografeerd. Dat ging zo door tot aan het begin van de jaren negentig, zodat ook nog het begin van RTL kon worden meegepikt.

zondag 1 mei 2011

Ja Zuster, Nee Zuster krijgt website

De tv-serie Ja zuster, nee zuster krijgt een speciale website. Hoewel de tv opnamen nooit zijn bewaard, kunnen straks wel geluidsopnames van alle afleveringen van deze populaire tv-serie uit de jaren zestig worden terugeluisterd. De site is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het project Beelden voor de Toekomst. Op de site zijn ook honderden foto’s en interviews te zien. De website Jazusterneezuster.nl gaat 20 mei van start. Dat is de honderdste geboortedag van Annie M.G. Schmidt. Van de serie is later een speelfilm en een musical gemaakt.

Quiz over 60 jaar Televisie

'Licht Uit, Spot Aan!' is een dagelijkse televisie quiz over 60 jaar televisie die de AVRO de hele maand september op de buis brengt. Frits Sissing presenteert de quiz waarbij twee kandidatenkoppels vragen beantwoorden naar aanleiding van grappige, bijzondere en ontroerende tv-fragmenten uit de archieven van Beeld en Geluid. De serie van twintig afleveringen wordt iedere werkdag om 19.00 vanaf 5 september op Nederland 1 uitgezonden.
De spelers worden voorgesteld aan de hand van hun favoriete televisiefragment. Vervolgens neemt Frits ze mee op een reis door de schatkamers van 60 jaar televisie. De vragen gaan over alle soorten programma's; van kinderprogramma's tot het journaal en van quizzen tot aan de grote showprogramma's. Het winnende team speelt de spannende 'Licht Uit, Spot Aan!' finale ronde waarmee verschillende prijzen te winnen zijn. Op de vrijdagen wordt de quiz gespeeld door bekende televisiegezichten uit het rijke en bijzondere televisie verleden.

60 jaar TV zegels

Op 2 oktober dit jaar bestaat de Nederlandse televisie 60 jaar. Om dat te vieren brengt TNT post in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid een prachtige postzegelserie uit met bekende gezichten en programma's uit die 60 jaar. Een dezer dagen zijn de eerste zegels door Linda van Zomeren, Directeur key Account Management TNT Post onthult met Marc Klein Essink, tante Til en Mart Smeets namens Medisch Centrum West, de Familie Knots en Studio Sport. Uniek aan de zegels is dat de zegels zijn geladen met een geluidsfragment; als er met de audiopen over heen wordt gegaan dan hoor je de tune van het desbetreffende programma.

Testbeeld voor introductie kleurentelevisie

NPO start canon 60 jaar televisie

In 2011 bestaat de Nederlandse televisie 60 jaar. De publieke omroep staat uitgebreid stil bij de ontwikkeling van de televisie door de jaren heen en dat doen we met u! In de afgelopen 60 jaar zijn er vele programma’s op de buis verschenen. Welke van deze programma’s staan in uw geheugen gegrift? Waar keek u vroeger graag naar?
In het kader van 60 jaar televisie is het idee ontstaan om te komen tot een canon van 60 programmatitels. Het is een publiekscanon, dat betekent dat de Nederlandse bevolking bepaalt welke programmatitels er in de canon komen.
De canon is opgedeeld in 12 categorieën; talkshow, spiritualiteit, human interest, cultuur, drama, humor, kinderen/jeugd, muziek, amusement, actualiteit, diversen en sport. Voor elke categorie zijn 12 programmatitels geselecteerd waaruit het publiek kan kiezen. Uit elke categorie gaan in totaal 5 programmatitels door naar de uiteindelijke lijst van 60 titels, waaruit de canon bestaat. Mocht uw favoriete programmatitel ontbreken dan kunt u dit doorgeven. U gaat naar Mijn Programma op de site en geeft door welk programma ook opgenomen dient te worden in de canon. Als er heel veel verzoeken binnen komen met het desbetreffende programma dan wordt deze alsnog in de canon opgenomen.
De stemming van de canon loopt vanaf 1 februari. Elke twee weken komt er een nieuwe categorie bij. De laatste categorie wordt op 5 juli gepubliceerd. Daarna wordt de canon samengesteld.