donderdag 27 oktober 2011

Tv erfgoed online

Vandaag is EUscreen van start gegaan: een verzameling televisie-erfgoed die het rijke Europese televisieverleden omvat. De portal wordt officieel gelanceerd op 27 oktober, ter gelegenheid van de UNESCO werelddag voor audiovisueel erfgoed. De EUscreen portal biedt een breed scala aan functionaliteiten om de collectie te doorzoeken. Achtentwintig audiovisuele archieven en omroepen uit heel Europa, waaronder INA, RAI en Beeld en Geluid, hebben in dit project hun krachten gebundeld om gezamenlijk toegang te bieden tot de Europese televisiegeschiedenis. Duizenden video's en afbeeldingen zijn online beschikbaar voor gratis raadpleging en dagelijks wordt extra content toegevoegd. De website werd uitvoerig getest om tegemoet te komen aan de behoeften van de verschillende gebruikersgroepen waar EUscreen zich op richt: onder meer in het onderwijs- en onderzoekdomein en onder het brede publiek. Extra functionaliteiten om virtuele tentoonstellingen samen te stellen en een academisch tijdschrift zullen in de loop van 2012 op de site verschijnen. Volgens projectcoördinator Sonja de Leeuw “moedigen we met EUscreen gebruikers aan om actief om te gaan met de geschiedenis van Europa en de geschiedenis van televisie, ongeacht taalbarrières en culturele grenzen. Deze lancering is een grote stap voorwaarts bij het ontdekken van de rol van het televisie-erfgoed in de manier waarop we onszelf zien, vroeger en nu.” In Nederland maken de Universiteit Utrecht, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Amsterdamse softwarebedrijf Noterik onderdeel uit van het EUscreen project. Samen zorgen ze voor de Europese coördinatie, het onderzoek, het archiefmateriaal op en de technische infrastructuur van de portal.

Online spel Woordentikkertje

NCRV lanceert in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid het spel Woordentikkertje. Deelnemers beschrijven spelenderwijs het uitgebreide archief van het populaire programma Man bijt hond. Een eerdere versie van het spel (Waisda?) won in 2010 verschillende internationale prijzen voor haar innovatieve karakter. De komende maanden hopen de projectpartners in totaal één miljoen trefwoorden te verzamelen.
In Woordentikkertje voeren spelers trefwoorden in die beschrijven wat er in een fragment te zien en horen valt. Hierbij nemen ze het op tegen andere spelers op de site, verdienen ze punten en helpen ze mee om het immense archief van Man bijt hond beter toegankelijk en doorzoekbaar te maken.
Woordentikkertje is een race tegen de tijd waarin spelers zich met elkaar kunnen meten en fragmenten van Man bijt hond herontdekken. Ook maken ze hierbij wekelijks kans op prijzen. Spelers verdienen punten door het invoeren van trefwoorden die ook door andere spelers werden gebruikt of wanneer deze voorkomen in een woordenlijst van plaats- en persoonsnamen.
De afgelopen drie maanden heeft Woordentikkertje in de testperiode al meer dan 300.000 trefwoorden opgeleverd. Met deze trefwoorden wordt een database gecreëerd waarmee de Vrije Universiteit Amsterdam verder onderzoek kan verrichten.

maandag 24 oktober 2011

Hoe tv ons leven veranderde

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Legendarische tv spellen weer bij Beeld & Geluid

Beeld en Geluid zet tijdens de herfstvakantie (15 t/m 30 oktober) de drie legendarische televisiespellen uit het zomerprogramma vanwege grote populariteit nogmaals neer. Ook is het voor bezoekers de laatste kans om in de tijdelijke tentoonstelling de RetroQuizShow te spelen. Tijdens de herfstvakantie is de Beeld en Geluid experience ook op maandag (17 en 24 oktober) geopend.
De wiebelige Toren van Pisa uit Ron’s Honeymoonquiz, Peter Jan Rens’ Doolhof uit Labyrinth en de gevreesde zenuwspiraal uit de 100.000 Gulden Show van Marc Klein Essink staan in de herfstvakantie nog een keer opgesteld in de grote hal. Zenuwslopende spellen waarbij de kijkers thuis met ingehouden adem op de bank zaten. Bij Beeld en Geluid is het mogelijk zelf te testen hoe moeilijk of makkelijk deze spellen zijn. Meer informatie over de herfstprogrammering is te vinden op www.beeldengeluid.nl.
In een echte televisiestudio met een decor vol glitter en glamour herleven de grote zaterdagavond-spelshows van weleer. Virtuele quizmaster Erik van der Hoff neemt bezoekers mee langs 60 jaar winnen en verliezen: de prijzen, de vragen, de kandidaten en de presentatoren. De studio was de hele maand september nog te zien als het decor van het AVRO programma Licht Uit Spot Aan, en is nog tot en met zondag 30 oktober te bezoeken.
Beeld en Geluid ontving vanmorgen vroeg overigens zijn miljoenste bezoeker. Meester Fred van der Meer van Openbare Basisschool Sprinkels uit Meppel bracht met 45 leerlingen een bezoek aan de experience en werd compleet verrast. Uit handen van Erik van der Hoff, gastheer in de tijdelijke tentoonstelling van Beeld en Geluid, kreeg hij een waardecheque voor een leven lang gratis toegang tot de experience.

zondag 23 oktober 2011

Omroepfusies van alle tijden

De publieke omroepen gaan toch maar fuseren, meldde de Volkskrant deze week. Het gaat om fusies tussen de drie lang beoogde koppels TROS-AVRO, VARA-BNN en KRO-NCRV. De vermindering van het aantal omroepen moet bijdragen aan de 200 miljoen die het kabinet wil bezuinigen op de Publieke Omroep.
Fusieplannen zijn alles behalve nieuw voor het Nederlandse omroepbestel. Per slot van rekening is de oudste omroep AVRO ontstaan uit een fusie van twee radio-omroepen. In 1929 zijn er fusieplannen tussen de AVRO en VARA in het kader van een eventueel op te richten nationale omroep. AVRO oprichter Willem Vogt bleef zijn hele leven een voorstander van een nationale omroep, maar dat diende wel zijn AVRO te zijn. Als in de jaren zestig de TROS voortkomt uit het avontuur met het REM eiland en letterlijk aan land kruipt, is het de AVRO die een samenwerking voorstelt met de nieuwe omroepvereniging, maar die slaat het aanbod hooghartig af.
In de jaren tachtig overwegen AVRO, TROS en Veronica uit het publieke bestel te stappen om op een commercieel Nederland 2 verder te gaan, samen met uitgevers. Dat gaat niet door. Het omroepbestel biedt meer zekerheid en tussen Veronica baas Rob Out enerzijds en de AVRO en TROS anderzijds botert het ook al niet echt.
In 1990 is het VVD kamerlid Hermans die aanstuurt op fusies van omroepverenigingen. Zo zouden de omroepen beter kunnen concurreren tegen buitenlandse zenders en commerciële omroepen als het net gestarte RTL. Maar de omroepen voelen er niks voor. Fusies staan haaks op het bestel, zo luidt het argument. De VPRO zal nooit het gouden randje van de VARA worden, klonk het al eerder. Die VPRO had zelf ooit fusieplannen toen in 1971 de zendmachtiging van de Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming (NVSH) introk, en men wilde bekijken of een samenwerking mogelijk was.
De eerste echte omroepfusie van betekenis was die tussen NPS, Teleac en RVU in 2010. Zij besloten als NTR verder te gaan. NTR zegt dat door de fusie veel geld wordt bespaard op organisatie en gebouwen.

zaterdag 22 oktober 2011

Man Bijt Hond TV Canon winnaar

Tijdens het Avro Televizier Gala is Man Bijt Hond tot populairste tv programma van de afgelopen 60 jaar verkozen. Het programma werd uit 12 (TV Canon) genomineerden als absolute publiekslieveling gekozen. Uit handen van Monique van de Ven ontving Man bijt hond een trofee. Als extra prijs wordt de zendmast in Hilversum naar het programma vernoemd. Swiebertje en Sonja op Zaterdag waren andere favorieten.
Man bijt hond is een van oorsprong Vlaams televisieprogramma, waarvan later ook een Nederlandse versie is gemaakt. Het richt zich vooral op triviale, alledaagse nieuwtjes en gewone, onbekende mensen. De Nederlandse versie ging in 1998 van start.

vrijdag 21 oktober 2011

‘Vluchtigheid is het voornaamste kenmerk van tv’

Ruud van Gessel en Jan Libbenga presenteerden onlangs het boek Beeldenstorm, de rumoerige geschiedenis van 60 jaar televisie. ‘We hebben het geschreven uit een soort nostalgie’, zegt Van Gessel. ‘Als je het niet opschrijft, verdwijnt het.’ Van Gessel is al jaren freelance tv-regisseur, Libbenga vooral schrijvend journalist. Hun boek behandelt de tv-geschiedenis aan de hand van een reeks thema’s als actualiteiten, amusement, politiek, kijkcijfers en emoties. Tussendoor komen telkens aan het thema verwante mensen uit het vak aan het woord die hun licht laten schijnen over (de ontwikkelingen in) hun werk. Door wederzijds vertrouwen zijn er volgens Van Gessel veel openhartige gesprekken in het boek terechtgekomen. Zo is Paul Witteman kritisch over de komst van de commerciële omroepen, spreekt Mart Smeets over NOS Studio Sport als ‘een uitzendfabriek waar geen tijd meer is voor verdieping of retrospectie’ en zegt Henny Huisman: ‘Je mag niet generaliseren, maar televisie is een slangenkuil vol egotrippers. Ik ben er zelf ook een.’

zondag 16 oktober 2011

DVD Box over 60 jaar tv

In aanwezigheid van veel TV-coryfeeën kreeg André van Duin dinsdagmiddag 11 oktober in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum het eerste exemplaar overhandigd van 60 Jaar Televisie, een 10 DVD Box met 20 boeiende, spraakmakende en mooie TV monumenten. Han Peekel blikt per icoon met fragmenten en interviews ongeveer een uur terug op de meest memorabele, belangrijkste TV-momenten van toen. Zo is er van Willem Duys de documentaire "Een leven voor de vuist weg", en zien we het laatste interview van Jos Brink en Johnny Kraaijkamp op zijn best, maar ook 30 jaar Kinderen voor Kinderen, Hetty Blok, Rudi Carrell.

zondag 9 oktober 2011

'Where had all the flowers gone?'



Veerenveertig jaar geleden kreeg regisseur Gied Jaspers de opdracht van de VPRO programmaleiding om het optreden van het Haagse fotomodel Phil Bloom te verwijderen uit het programma Hoepla van 9 oktober 1967. Dat gebeurde niet - het model verscheen nadat zij eerder met plastic bloemen 'aan' door de studio had gelopen, toch weer met blote borsten in beeld, met daarover het postbus-adres van de VPRO. Een legendarische omroeprel was daarmee een feit. Er kwam nog een derde aflevering, maar de vierde durfde de VPRO leiding al niet meer aan, hoewel de VPRO later nog fragmenten heeft teruggevonden. Zelfs buitenlandse kranten, waaronder de Daily Mirror, pakten het nieuws op. 'Where had all the flowers gone?'

In 1967 stemden 1800 VPRO-leden in de grote zaal van het Nederlands Congresgebouw in Den Haag via een uit Duitsland gehuurde elektronisch stemmenmachine voor de Hoepla-uitzendingen. Het was het begin van de woelige bestuursveranderingen bij de omroep, die onder meer leidden tot het vertrek van de Vrijzinnig-Protestantse dominees die de omroep tot dan toe hadden geleid.

Phil Bloom verscheen van het scherm, en maakte in 1969 nog een keer een kortstondige comeback in VARA's Achter Het Nieuws, dat ging over de sexuele revolutie. Phil Bloom is tegenwoordig kunstenares en onderhoudt een eigen blog.

Tv parafenalia bij Museum Hilversum

Tot 23 oktober is bij Museum Hilversum nog de expositie 60 jaar televisie te zien. Deze expositie wordt getoond in de Burgemeesterszaal op de eerste etage van het Museum. Een expositie van parafenalia, relatiegeschenken, speldjes, zilveren maquettes en herinneringsplaquettes etc. samengesteld uit de eigen collectie van Museum Hilversum en uit de collectie van het Instituut voor Beeld en Geluid.

Wandel-fietsgids over tv dorp Bussum

Eindelijk is ie er dan ! De nieuwe wandel/fietsgids van de Historische Kring Bussum. Het is een nostalgische tocht door het oude tv-dorp Bussum. De route voert langs de (deels verdwenen) gebouwen die werden gebruikt in de eerste jaren van de Nederlandse televisie. Op zondag 2 oktober was het precies zestig jaar geleden dat vanuit de Bussumse studio Irene de eerste landelijke uitzending kwam. Op die plaats staat nu een ander gebouw, waar ter gelegenheid van dit jubileum een raam-expositie van de Historische Kring Bussum is te zien. Dit is ook het startpunt van de wandel/fietsroute.
Het rijk geïllustreerde gidsje is te verkrijgen bij  de Bibliotheek en in het documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum, geopend maandag- en donderdagmorgen 9.00uur- 12.00 uur en vrijdagmiddag 13.30 uur - 16.00 uur - Huizerweg 54.  Vanaf 11 oktober ook bij "Allegria", Kapelstraat 21c.

vrijdag 7 oktober 2011

Televisie nu: onderzoek naar kijkgedrag

Grote hoeveelheden multimedia apparaten in huis wordt heel normaal gevonden. Oude
apparaten worden niet weggegooid, maar ‘degraderen’ naar andere ruimtes. Door technologie (opname, pauzeren, on-demand) is er steeds minder strijd om de afstandsbediening. Deze oude ‘strijdbijl’ lijkt te zijn begraven. Eén centrale afstandsbediening is daarnaast een must geworden om de grote hoeveelheid apparaten eenvoudig te bedienen. En de televisie in de woonkamer is vanwege verschillende eigenschappen dé ideale plek om samen te relaxen en passief multimedia te beleven. Dat zijn enkele bevindingen van een onderzoek dat kabelaar UPC heeft uitgevoerd onder haar gebruikers.

Recensies

'Volgens Ruud van Gessel & Jan Libbenga heeft televisie in de huidige vorm zijn langste tijd gehad. Mensen zullen over enkele jaren zelf bepalen waar en wanneer ze zullen kijken. You-tube heeft grote invloed evenals internet. Toch blijft het fascinerend om te lezen hoe een inmiddels zo vertrouwd iets als de televisie heeft moeten pionieren en hoe bevlogen de mensen in de eerste jaren waren om een goed product neer te zetten.
Het is  een geweldig leuk boek voor jonge mensen omdat ze kunnen lezen hoe bijzonder televisie eigenlijk is én voor de iets ouderen onder ons, zoals ik, is het en ware stortvloed van herinneringen en herkenning. Bovenal is het een tijdsdocument, mocht televisie inderdaad verdwijnen dan hebben Van Gessel & Libbenga bij deze vastgelegd wat vooraf ging aan de media van de toekomst.'

Broadcast Magazine schrijft: 'Spitsuur aan het boekenfront rond het zestigjarig bestaan van de tv. We pikken er twee uit: Beeldenstorm en MR. TV. In 'Beeldenstorm, de rumoerige geschiedenis van 60 jaar televisie' leggen auteurs Ruud van Gessel (tv-regisseur) en Jan Libbenga (journalist) onvermoede verbanden tussen heden en verleden. Het boek onthult wat zich achter de schermen afspeelde: de rellen, de taboes, de tranen. Alles komt langs: van commerciële tv vanuit een vliegtuig tot Apollo Henkie en van Zwaaien naar Tante Hannie tot Big Brother, geïllustreerd met uniek fotomateriaal.'

donderdag 6 oktober 2011

Koot & Bie weer bij VPRO

Vanaf 15 januari zijn Van Kooten en De Bie weer even op de buis. Het duo wordt dan drie afleveringen lang geïnterviewd door Coen Verbraak (Kijken in de ziel) over hun bijzondere en omvangrijke oeuvre. In januari komt de VPRO Winkel bovendien met Simplistisch Verbond downloads uit het rijke oeuvre van Koot en Bie. De VPRO: “De downloads bestaan uit thematische sets van drie à vier nummers, waarin de destijdse ‘bêtises’ (dwaasheden red.) van onze landgenoten uit alle geledingen zijn uitvergroot. Deze vaak nog altijd pijnlijk actuele stommiteiten worden in alfabetische volgorde behandeld. Arrogantie heet het eerste pakketje Alfabêtises dat men kan binnenhalen en de titel van het laatste setje luidt Zakenmoraal.”

dinsdag 4 oktober 2011

Sonja Barend weer op tv

Dertig jaar lang was ze de grande dame van de Nederlandse talkshow. Tussen 1977 en 1996 maakte Sonja Barend wekelijks haar praatprogramma: eerst ‘Sonja’s Goed Nieuws Show’, later ‘Sonja op zaterdag’, ‘Sonja op maandag’ enzovoort. Daarna presenteerde ze tien jaar ‘Barend & Witteman’, totdat ze eind 2006 afscheid nam van het medium, waarvoor ze veertig jaar werkte. Ter gelegenheid van zestig jaar Nederlandse televisie presenteert Sonja Barend nog één keer een tv-programma. ‘Sonja op zaterdag’ is komende zaterdag 8 oktober om 22.25 uur te zien bij de VARA op Nederland 1. In het vertrouwde decor van De Rode Hoed in Amsterdam praat televisie-icoon Sonja Barend met programmamakers en andere betrokkenen over de kunst van het interviewen. Samen met onder anderen Daphne Bunskoek, Pieter-Jan Hagens, Joris Linssen en Coen Verbraak bespreekt ze het vak en blikt ze terug op bijzondere interviews uit de zestigjarige televisiegeschiedenis.

Tv meets the internet

Xs4all breidt zijn tv activiteiten uit met WebTV. 'Een vorm van TV-kijken waar internet en televisie samenkomen en elkaar versterken,' zegt Pieter Plaisier van het internetbedrijf. 'We zoeken naar vernieuwende vormen van interactiviteit: koppelingen met social media (direct de uitzending bespreken en comments van vrienden lezen via Twitter), in één keer doorklikken naar Wikipedia en IMDB. Ik heb geen idee waar het precies naartoe gaat, maar ik weet zeker dat de mogelijkheden fantastisch zijn als internet en televisie samensmelten.'

maandag 3 oktober 2011

'Van totaal pijnlijke onnozelheid tot grootste momenten'

Heinz Wallisch over Beeldenstorm: 'Voor het fenomeen Sport heb ik geen seconde over, dus welke figuren daar ook aan bod komen in dat gedrukte overzicht, ik kan en wil ze niet beoordelen anders dan als geheel: volmaakt oninteressant, want verbonden aan de totale zinloosheid genaamd sport. Dat is echter een andere benadering van deze kant dan het mijden van programma’s vanwege de presentatoren. Het betekent, onder de streep, dat we het Boek ─ een kijkersbijbel ─, graag in uw aandacht aanbevelen. Mede doordat het heel prettig, want vloeiend, leest. Dat is voor het doornemen, respectievelijk voor het nadrukkelijk bestuderen van de inhoud, toch weer mooi meegenomen.'

Wereldrecord tv-kijken verbroken

Het wereldrecord televisie kijken is verbroken. Zes deelnemers in het BNN-programma Last Man Watching keken meer dan 87 uur naar de beeldbuis zonder te slapen. Het merendeel van de 55 kandidaten haakte dus af. Een kandidate moet naar het ziekenhuis worden gebracht toen ze over een kabel struikelde. BNN had de recordpoging georganiseerd ter ere van het zestig jarig bestaan van de Nederlandse televisie. Het oude wereldrecord tv-kijken was in handen van een aantal Australiërs.

zondag 2 oktober 2011

De tv is zestig

Vandaag is het exact zestig jaar geleden dat de televisie in Nederland van start ging. Op 2 oktober 1951 vergaapt Nederland zich vanaf 20.15 uur aan de eerste honderden toestellen, die dan nog grotendeels in winkeletalages staan opgesteld. De televisie is voor velen onbetaalbaar: twee tot drie keer een modaal maandloon. De belangstelling is er niet minder om. De kranten reppen van ‘verkeersopstoppingen, volgepropte cafés en familiereünies’. Ook in de studio in Bussum is het een drukte van belang. Daarom wordt Hotel De Rozenboom de plek om genodigden op te vangen. In twee zalen staan twaalf ontvangsttoestellen, zeven gewoon beeld en vijf grootbeeld. De koninklijke familie kijkt intussen naar een televisietoestel in de bibliotheek van paleis Soestdijk. Afgezien van een technische storing die het beeld even in strepen, punten en vliegende lijnen oplost, verloopt de negentig minuten rende uitzending onder auspiciën van de Nederlandse Televisie Stichting (nts) zonder weerklank. De kranten vermaken zich met ‘de permanent zichzelf de hand drukkende nts-voorzitter Kors en staatssecretaris Cals’, en uit een radiotoestel klinkt de stem van Sir William Haley, directeur-generaal van de bbc, die enkele bemoedigende woorden spreekt. Cals wendt zich niettemin tot de kijker met enkele ferme waarschuwingen: ‘Wij hebben thans massa-arbeid en massarecreatie en moeten ervoor zorgen dat de techniek een middel blijft en niet een doel op zichzelf, anders zou het automatisch de dood van de cultuur kunnen betekenen.’

Link: Reconstructie eerste tv uitzending.

zaterdag 1 oktober 2011

Best 24 viert zestigste verjaardag van de Nederlandse TV

Aanstaande zondag, 2 oktober, viert de Nederlandse televisie haar zestigste verjaardag. Het themakanaal Best 24 staat die dag helemaal in het teken van 60 jaar tv. Om 14.00 uur start de marathon van het programma ‘De eerste keer’. Het nieuwe Best 24-programma De Eerste Keer staat stil bij het ontstaan van nieuwe trends op televisie in de afgelopen zestig jaar. Het uitgangspunt is altijd het eerste programma dat het betreffende genre op de kaart heeft gezet. De kijker krijgt via bijzondere en vaak unieke fragmenten te zien hoe een genre zich heeft ontwikkeld door de jaren heen. Verder geven meer dan vijftig bekende tv-gezichten en medewerkers achter de schermen kort en bondig hun commentaar bij de beelden. In de reeks van tien afleveringen komen onder anderen Henny Huisman, Jeroen Krabbé, Carry Tefsen, Fred Oster, Koos Postema, Guus Verstraete, Astrid Joosten, Gerard Cox, Bert van der Veer, Maria Goos, Ellen Blazer, John Leddy en Harm Edens aan het woord.
Om 20.15 uur is het speciale programma ‘Het Jaar Nul, de beginjaren van de televisie te zien’. Op 2 oktober 1951 veranderde om 20.15 uur Nederland en eigenlijk veranderde de wereld. De televisie ging van start! Het toestel heeft ons leven veranderd, de kijker zit  gemiddeld drie uur en elf minuten per dag voor de buis. Veel meer tijd dan besteed wordt aan eten, hobby’s of het huishouden. In ‘het jaar nul’ beschrijft Han Peekel de wankelmoedige start van het latere massamedium. De geboorte van de tv in Nederland werd toentertijd door minder dan 5000 mensen gadegeslagen. Mies Bouwman, Huub Wijfjes, Kees Brusse, Henk van Gelder, Allard van der Scheer, Gerard Timmer, Hetty Blok,  Paul Schnabel, Paul Römer en Roek Lips staan stil bij dit moment toen Nederland definitief veranderde in een mediasamenleving. Het allereerste beeld wat men in de huiskamer zag, was een wapperend vlaggetje met het logo van de fonkelnieuwe NTS. De officiële opening werd verricht door zijne eminentie staatssecretaris Cals. Hij waarschuwde al meteen dat televisie niet alleen als amusement dient, maar vooral als verheffing van het volk. 
Verder eert Best 24 tv-pionier Erik de Vries met een TV Monument en een integrale uitzending uit 1958 waarin 250.000ste tv-kijker in het zonnetje wordt gezet door Jelle de Vries.

Beeldenstorm in Het Parool

In Het Parool van zaterdag 1 oktober een bonushoofdstuk over de ontwikkeling van televisie bij Philips. Dat bedrijf experimenteerde eind jaren twintig met mechanische televisie (Nipkow-schijf), en prees zich in 1936 gelukkig dat men zelf niet in de verkoop van televisie was gestapt. De meeste systemen van die jaren voldeden niet aan de verwachting. Met de komst van de beeldbuis leefde de televisie weer op, maar lange tijd was het voor Philips weinig meer dan een promotiemiddel voor het radiotoestel. Philips heeft nog jaren koortsachtig gezocht naar de juiste formule voor het ideale tv-toestel. Het bedrijf vermoedde dat kijkers met de bestaande, kleine tv-buizen geen genoegen zouden nemen, ook al omdat ze een klein en onscherp beeld gaven. Men kon zich echter ook geen toestel voorstellen met een grote kathodestraalbuis. De oplossing leek een kleine kathodestraalbuis met een hoge intensiteit die de beelden op de muur kon projecteren als een soort huisbioscoop. Pogingen om het protelgram projectiesysteem in Amerika te lanceren, mislukten jammerlijk.

Fabeltjeskrant nog een keer op de buis

Meneer De Uil spreekt zondag 2 oktober de kijkbuiskinderen toe in een extra editie van De Fabeltjeskrant om 20.15 uur op Nederland 1. De speciale aflevering volgt direct na het NOS Journaal en is ter gelegenheid van de geboorte van de Nederlandse televisie op 5 oktober 1951. De Fabeltjeskrant dateert overigens van veel later. Deze productie van Chanowski in Amsterdam werd voor het eerst uitgezonden op 29 september 1968 door de NTS.