maandag 16 april 2012

Ageeth Scherphuis overleden

Ageeth Scherphuis is vandaag op 79-jarige leeftijd in Amsterdam overleden. Ageeth was met collega’s Tanja Koen, Verti Dixon, Hannie Lips en Karin Kraaykamp lange tijd het gezicht van de Nederlandse televisie. Zij was ook een de eerste omroepsters bij de AVRO, waar zij in 1956 Mies Bouwman opvolgde. Vanaf 8 februari 1958 tot 25 mei 1960 speelde zij de rol van tv-omroepster Ageeth in het kindertelevisieprogramma Varen is fijner dan je denkt, geschreven en geregisseerd door Mies Bouhuijs, met als hoofdrolspeler Piet Römer als meneer King, die met zijn schip 'De Krikkemikke' allerlei avonturen beleefde.
Ageeth Scherphuis was journalist bij de De Typhoon in haar woonplaats Zaandam toen ze werd gevraagd als omroepster. In haar latere jaren keerde zij terug naar de journalistiek en kreeg zij een baan bij Vrij Nederland. In de jaren tachtig was ze nog wel even actief bij het Humanistisch Verbond waar ze als redacteur en interviewer meewerkte aan actueel praatprogramma Kwartslag.
In september 2011 was Ageeth Scherphuijs te gast bij de boekpresentatie van Beeldenstorm 60 Jaar TV. Geinterviewd door Hennie Huisman liet zij zich kritisch uit over haar moderne collega's. Ze moest lachen toen een oude opname van haar werd getoond. Na afloop sprak zij langdurig met oud nieuwslezer Joop van Zijl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten