woensdag 7 november 2012

Hetty 'Ja Zuster Nee Zuster' overleden

Hetty Blok is dinsdag op 92-jarige leeftijd overleden. Hoewel zij vele rollen vertolkte, werd zij in de jaren zestig toch vooral bekend als Zuster Klivia in de jeugdserie Ja Zuster, Nee Zuster, van Annie M.G. Schmidt. Blok was echter ook betrokken bij de eerste televisieuitzending in 1951 in De Toverspiegel (in nylonpak). De serie Ja Zuster Nee Zuster was tussen december 1966 en april 1968 twintig keer te zien en is nog steeds een begrip. Later werden een toneelstuk en film ernaar gemaakt. Blok nam in de serie de liedjes voor haar rekening, samen met Leen Jongenwaard, omdat zij als enige kon zingen. De serie is, afgezien van enkele buitenopnamen die op film werden vastgelegd, niet bewaard.
Blok werkte bij verschillende cabaretgezelschappen, onder meer van Wim Ibo en Wim Sonneveld. Op 18 februari 2010 opende Hetty Blok de tentoonstelling InScène bij Beeld en Geluid. Ter ere van het 85-jarig bestaan van de VARA.

Op Nederland 1 zal vanavond, naar aanleiding van het overlijden van Hetty Blok, een TV Monument worden uitgezonden. Dit programma, gemaakt door Best 24, krijgt een plaats na het late journaal – na Pauw en Witteman. Na de uitzending van het TV Monument brengt het themakanaal Best 24 nog een aantal aanvullende programma's over Hetty Blok, waaronder een aflevering van Villa Felderhof, waarin zij te gast is samen met Chiem van Houweninge.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten