woensdag 27 mei 2015

Bijzondere 'gouden plaat' Dorus onder de hamer

Vrijdagavond eindigt bij online veilinghuis Catawiki een veiling met één van de meest bijzondere 'gouden platen' uit de Nederlandse muziekgeschiedenis. Het gaat om een prijs die meer dan 50 jaar geleden werd uitgereikt aan Dorus (Tom Manders) voor de verkoop van 500.000 exemplaren van de single 'Me auto'. Tom Manders was in de jaren '50 en '60 een succesvolle cabaretier en werd name bekend in zijn rol als zwerver Dorus. Uniek aan de 'award' is dat Manders voor de gelegenheid geen 'gouden plaat' kreeg, maar een 'gouden model' van een T-Ford, de auto waarin Dorus altijd rondreed. De gouden 'plaat' van Dorus is onderdeel van een grote veiling met bijna 250 gouden platen van bekende nationale en internationale artiesten. Zo kan er onder andere worden meegeboden op gouden platen van Queen, Elvis, ABBA, The Rolling Stones, Pearl Jam en Michael Jackson, maar ook op platen van Herman van Veen, Johnny Jordaan en de Golden Earring.

Volgens veilingmeester John Jansen van Catawiki is de gouden award van Dorus een waar museumstuk. ''Dorus heeft heel wat muzikale successen achter zijn naam. Zo haalde zijn nummer 'Twee motten' in de jaren '50 een nummer 1 notering. De single 'Me auto' kwam uit in 1958 en haalde met een half miljoen verkochte platen dus ook de gouden status. Dorus was begin jaren ''60 op het hoogtepunt van zijn carrière en kreeg de prijs dan ook uitgereikt door niemand minder dan televisiepersoonlijkheid Mies Bouwman. Een krantenknipsel uit die tijd herinnert nog aan deze 'plechtigheid'. Deze award is dus in vele opzichten uniek en hoort echt in een museum thuis'', aldus veilingmeester Jansen.

Een ander topstuk in de veiling is een Gouden plaat van Tina Turner die ze in 1993 persoonlijk kreeg uitgereikt voor verkoop van 500.000 cd's en cassettebandjes van haar hit 'What's love got to do with it'. ''Erg leuk aan deze award is dat in de prachtige lijst naast de CD ook een gouden cassettebandje is te zien. Iets wat we ons nu niet meer kunnen voorstellen. Ik verwacht dan ook veel internationale belangstelling voor een dergelijk uniek verzamelaarsitem'', aldus veilingmeester Jansen. Ook verwacht de veilingmeester een hoge opbrengst voor een prachtige gouden plaat van Johnny Jordaan die hij in 1964 kreeg uitgereikt voor zijn complete oeuvre.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten