zondag 9 oktober 2011

'Where had all the flowers gone?'Veerenveertig jaar geleden kreeg regisseur Gied Jaspers de opdracht van de VPRO programmaleiding om het optreden van het Haagse fotomodel Phil Bloom te verwijderen uit het programma Hoepla van 9 oktober 1967. Dat gebeurde niet - het model verscheen nadat zij eerder met plastic bloemen 'aan' door de studio had gelopen, toch weer met blote borsten in beeld, met daarover het postbus-adres van de VPRO. Een legendarische omroeprel was daarmee een feit. Er kwam nog een derde aflevering, maar de vierde durfde de VPRO leiding al niet meer aan, hoewel de VPRO later nog fragmenten heeft teruggevonden. Zelfs buitenlandse kranten, waaronder de Daily Mirror, pakten het nieuws op. 'Where had all the flowers gone?'

In 1967 stemden 1800 VPRO-leden in de grote zaal van het Nederlands Congresgebouw in Den Haag via een uit Duitsland gehuurde elektronisch stemmenmachine voor de Hoepla-uitzendingen. Het was het begin van de woelige bestuursveranderingen bij de omroep, die onder meer leidden tot het vertrek van de Vrijzinnig-Protestantse dominees die de omroep tot dan toe hadden geleid.

Phil Bloom verscheen van het scherm, en maakte in 1969 nog een keer een kortstondige comeback in VARA's Achter Het Nieuws, dat ging over de sexuele revolutie. Phil Bloom is tegenwoordig kunstenares en onderhoudt een eigen blog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten