dinsdag 17 januari 2012

Piet Römer overleden

Piet Römer is op 83-jarige leeftijd overleden. De laatste jaren is hij vooral bekend van de RTL-serie Baantjer, maar zijn doorbraak beleefde Römer begin jaren zestig met series Stiefbeen en zoon en later met 't Schaep met de 5 pooten.
Van Stiefbeen en Zoon, gebaseerd op een Engelse serie en vertaald door Jaap van de Merwe, werden negentien afleveringen gemaakt. Aflevering twintig wilde de NCRV niet uitzenden omdat die zich in een bordeel afspeelde. Sociologen verbaasden zich over het succes van de serie met naast Römer Rien van Nunen. 'Het platvoerse werd een heel eind omgebogen naar een peil dat hofer ligt, maar grof vermaak bleef de serie desondanks.'
Onder NCRV leden werd zelfs meer gekeken dan door de achterban van andere omroepen. 
Römer vond het niet erg toen de serie in 1965 stopte. Als hij in een stuk van het gezelschap Centrum, waaraan hii verbonden was opkwam, ging er altijd een gegons en gegrinik door de zaal. En dat gebeurde ook als hij als Nazi-getinte zoon in De Eerbiedige Lichtekooi verscheen.
Zijn eerste toneelrol kreeg hij in 1952 bij De Witte Vogel van Rolf Petersen. Sinds 1973 werkte hij als freelance acteur op het toneel, bij de film en op televisie.
Voor zijn rol als Cock ontving hij in 2007 het ereburgerschap van Amsterdam en het hierbij behorende ereteken van verdienste. Tevens kreeg hij de Bronzen Legpenning, omdat hij in zijn rol als de Amsterdamse rechercheur De Cock het imago van de Amsterdamse politie zo veel goed heeft gedaan.
Een jaar geleden werd Römer ernstig ziek. Hij lag zeven weken deels in coma met een zware longontsteking.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten