Nederland is begin jaren zestig een gezapig, burgerlijk land. Terwijl buiten onze grenzen de Berlijnse muur wordt gebouwd, Kennedy wordt vermoord en Martin Luther King zijn beroemde speech houdt, genieten de Nederlanders vooral van de verworvenheden van de toenemende welvaart. Steeds meer gezinnen krijgen een koelkast, een stofzuiger, een eigen auto. En niet te vergeten: een televisie. Andere Tijden brengt 50 minuten lang een caleidoscopische blik op de jaren ’60. De uitzending is zondag 22 mei om 21.05 op Nederland 2.
Dat medium vervangt, eerst langzaam, maar dan in hoog tempo, de radio. Gezinnen zitten gemoedelijk rond de buis – soms vergezeld door de hele buurt. Via het scherm dringen af en toe nieuwe geluiden de huiskamer binnen. Monseigneur Bekkers die in voorzichtige bewoordingen het gebruik van voorbehoedmiddelen toestaat, Mary Zeldenrust-Noordanus die openlijk het gebruik van een condoom bepleit. Op de tv is ook te zien dat de jongerencultuur in opmars is. Tienerprogramma’s als Rooster en Twien schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar de buis brengt toch vooral amusement voor de vermoeide burger die ’s avonds laat met de benen op tafel wil ontspannen. Willeke Alberti en Willem Duys, series als Peyton Place en Bonanza zorgen voor de nodige ontspanning.
Ondertussen neemt in de buitenwereld de onrust toe. Jongeren gaan de straat op, dragen lang haar, eisen vrijheid en inspraak. Een golf van protest spoelt van Berlijn, naar Parijs en Amsterdam. In Praag breekt een ware revolutie uit. Maar voor de gewone burgers verandert er niet zoveel. Ja, ze gaan niet meer met de bus naar de Wieringermeer maar met het vliegtuig naar Spanje op vakantie.
Andere Tijden brengt komende zondag 50 minuten lang een caleidoscopische blik op de jaren zestig. Met al die televisiebeelden die in het geheugen zijn gegrift maar nooit meer worden vertoond. Van grote internationale ontwikkelingen tot Rudi Carell, van spraakmakende interviews tot de Fouryo’s . Met prachtige kleurenbeelden van de welvaart uit Holland Today en betoverende scenes van Haanstra.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten