Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid organiseert 9 november in samenwerking met de Universiteit Utrecht een symposium over de maanlanding, onder de titel, De maanlanding, one giant leap for media. Altijd al willen weten hoe Nederlandse televisie de landing van Apollo 11 in beeld bracht? Hoe men eeuwen voor onze tijd dacht over het reizen door de ruimte of welke dieren wij de ruimte inschoten? In het kader van 60 jaar televisie wordt teruggekeken op de geschiedenis van de ruimtevaart in de media en de jongensdroom die in 1969 werkelijkheid werd.
Het programma wordt verzorgd door Masterstudenten Film en Televisiewetenschap van de Universiteit Utrecht. Zowel de politieke, historische, commerciële als maatschappelijke invalshoeken van de maanreizen in de media worden besproken en geïllustreerd waarbij de televisie‐uitzending van de eerste maanlanding op 21 juli 1969 een centrale rol zal spelen op het symposium. In tien presentaties worden thema’s omtrent de maanlanding door jonge wetenschappers behandeld. Zij maken hierbij gebruik van bijzondere audio‐ en videofragmenten en ander archiefmateriaal. Zo wordt de maanlanding bekeken vanuit de politieke context van de Koude Oorlog waarin de belangrijkste figuren van de ruimtevaartwedloop tegenover elkaar worden gezet.
Tevens wordt aan de hand van de schaarse fragmenten de uitzending van de maanlanding bij de BBC gereconstrueerd en ook worden de kijkervaringen van de internationale televisiekijkers met elkaar vergeleken. Bovendien zal een interview met regisseur Rudolf Spoor meer inzicht bieden in het verloop van de live uitzending van de maanlanding op de Nederlandse televisie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten