Uit gegevens van Filmonderzoek blijkt dat het aantal Nederlanders dat via Video-on-Demand thuis naar films kijkt in drie jaar tijd meer dan verdubbeld is. Inmiddels kijken bijna 2 miljoen Nederlanders via Video-on-Demand (VoD) naar films. De omzet is opgelopen naar ongeveer 72 miljoen euro. Met VoD kunnen consumenten tegen betaling een film kijken via bijvoorbeeld een interactieve decoder van een kabelmaatschappij, via iTunes of via een Smart TV.
Vooral gezinnen met kinderen waarvan de ouders hoog opgeleid zijn, hebben het gemak van VoD ontdekt. Onder de frequente kijkers bevinden zich relatief vaak jongeren en mannen. Daarnaast komt uit het onderzoek duidelijk naar voren dat de 25 tot en met 44 jarigen een belangrijke groeimarkt vormen. Ook is VoD meer in trek bij stedelingen en de hogere inkomens. Hierbij maakt de helft gebruik van de diensten van kabelaanbieders zoals Ziggo en UPC. Een derde kijkt via telecomaanbieders zoals KPN en XS4ALL (32%). Slechts 5% zet iTunes in om films in huis te halen. VoD neemt een kwart van de omzet van de totale home video markt voor haar rekening.
De toename van het aantal gebruikers was in 2012 minder hoog (+41 procent) dan in 2011 (+62 procent). Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat mensen meer gebruik maken van illegaal online streaming.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten