Met Slobs toekomstplan snijdt Rutte III net als Rutte I en II opnieuw in de publieke omroep. Vanaf 2010 is er al 250 miljoen af gegaan en nu gaan er weer tientallen miljoenen af. Het toekomstplan van Slob maakt de publieke omroep niet toekomstbestendig en zorgt voor meer onzekerheid over programma’s en bij de makers, volgens de FNV.
De FNV vindt dat de politiek de budgettaire wurggreep op de publieke omroep door dit kabinetsplan alleen maar versterkt, waardoor de onafhankelijkheid van de omroepen en de makers steeds meer in het gedrang komt. Door de druk die ontstaat door minder reclame-inkomsten die grotendeels niet worden gecompenseerd, zal de publieke omroep juist meer de markt op moeten, vooral in het digitale domein. Daarnaast wordt het grote probleem van onzekerheid over budgetten voor programma’s en voor de makers niet opgelost.
Martin Kothman, bestuurder FNV: ‘Wij kijken met argusogen naar de politieke ontwikkeling rondom de publieke omroep. In heel Europa en nu dus ook in Nederland krijgen politieke partijen en populistische partijpolitieke standpunten steeds meer invloed op de media in het algemeen en de publieke omroepen in het bijzonder. Dit toekomstplan van minister Slob biedt daartegen onvoldoende tegenwicht, maar biedt met extra bezuinigingen als middel, gelegenheid de publieke omroep steeds verder te marginaliseren.”
De publieke omroep maakt door Nederlanders zeer gewaardeerde programma’s. De medewerkers van de publieke omroep en de toeleverende technisch facilitaire bedrijven zijn ondanks eerdere bezuinigingen kwaliteit blijven leveren.
Kothman: “Die rek is er nu wel uit. De werkdruk onder omroepmedewerkers en in de productieketen is hoog, de werkzekerheid is laag en de arbeidsvoorwaarden zijn slecht. De visie van minister Slob biedt juist deze medewerkers weinig toekomstperspectief en zekerheid. Het is goed dat er naar salarissen van topfunctionarissen en presentatoren wordt gekeken, dat is echter maar een klein topje. Een zeer groot deel van de mensen achter de schermen hebben te kampen met onzekere contracten, inkomensonzekerheid en slechte tarieven. Het Kabinet doet er niets aan om dit aan te pakken door voorwaarden te stellen bij de besteding van publiek geld.”
Het kabinet ziet een autonome kostenstijging van de publieke omroep die in de komende jaren zal leiden tot een tekort op de begroting van 42 miljoen. Dat tekort wordt nu maar even niet gecompenseerd maar leidt tot forse ingrepen in de overhead. Men ziet daarbij over het hoofd dat in de afgelopen jaren al 270 miljoen is bezuinigd zonder dat de programma’s daar zichtbaar onder hebben geleden. Het personeel daarentegen heeft de tol betaald met flexibele contracten, oneerlijke betaling, en slechte arbeidsomstandigheden. Het vet is al lang uit de omroeporganisaties dus deze rekening van 42 miljoen doorschuiven zal leiden tot extra banenverlies met nog meer verslechteringen in de werkomstandigheden. Uiteindelijk heeft dat ook grote gevolgen voor de kwaliteit van de programmering.
FNV wil dat de teruggang in reclame-inkomsten geheel wordt gecompenseerd en dat er randvoorwaarden komen bij de (aan)besteding van publiek geld die ervoor zorgen dat medewerkers in de hele omroepketen ongeacht hun contractvorm kunnen rekenen op een fatsoenlijke beloning. Waarbij de cao voor het Omroeppersoneel de norm is.
Een stabiele financiering zeker als de reclame op termijn wordt geschrapt is volgens de FNV noodzakelijk om de onafhankelijkheid en pluriformiteit overeind te houden. De publieke omroep heeft in vergelijking tot andere Europese landen al weinig mensen die er werken en is al een van de goedkoopste.
Enkele weken geleden startten de FNV en NVJ de petitie “Publieke Omroep, juist nu”. Beide partijen vinden een goed toekomstplan van levensbelang en roepen het kabinet (Mediazaken) op om juist nu te investeren in de publieke omroep. Haal de publieke omroep uit het Slob.
Ook vragen zij aandacht voor de positie van programmamakers en ondersteunende diensten. Inmiddels is de petitie al zo’n 10.000 keer ondertekend.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten